GuestRoomMaribor GuestRoomMaribor

Press

SobaZaGosteMaribor I 2. 2. 2023


Trenutno v Mariboru gostujeta Katja Markič in Jure Žavbi član_ica kolektiva, ki ustvarja prestavo KRIK:PRVI GLAS ter Annahita Brooks - vizualna umetnica iz Švice

SobaZaGosteMaribor / GuestRoomMaribor
Umetniške rezidence zavoda Pekarna Magdalenske mreže


SPOROČILO ZA MEDIJE
Za takojšnjo objavo


Dodatne informacije:
Lucija Smodiš
guestroommaribor@gmail.comRezidenčni program zavoda Pekarna Magdalenske mreže SobaZaGosteMaribor trenutno gosti Katjo Markič in Jureta Žavbija članico in člana širšega kolektiva, ki ustvarja projekt KRIK: PRVI GLAS. Predstavo KRIK: PRVI GLAS, ki problematizira temo spolnih zlorab otrok si bo mogoče ogledati 13. 2. 2023, ob 19. uri, na Malem odru Narodnega doma. 

V začetku mesca je raziskovalno rezidenco v Mariboru pričela tudi Annahita Brooks - umetnica, ki deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.


KRIK: PRVI GLAS
Avtorska predstava v nastajanju
13. 2. 2023, 19.00, Mali oder Narodnega doma Maribor

Fotografije dostopne na: 
https://drive.google.com/drive/folders/1vsP0vre6wKgOWKIPtgKnMD4WGdRHLcKd?usp=sharing
Zvočni posnetek dogodka Spoznaj rezitenta_ko: 
http://www.radiomars.si/spedicija/spoznaj-rezidentkoa-jureta-zavbija-katjo-markic

Rezervacije kart sprejemamo na: info@kolektiv-ziz.com.
Priporočen prostovoljni prispevek 5 -10 eur.
Karte lahko prevzamete eno uro pred dogodkom v preddverju Malega odra Narodnega doma Maribor.

Avtorski projekt KRIK: PRVI GLAS problematizira temo spolnih zlorab otrok, ki jo s predstavo kot umetniško gesto postavlja v ospredje družbenega diskurza. Prizadeva si za prekinitev molka in detabuizacijo obravnave žrtev spolnega nasilja. Statistike kažejo, da je v povprečju vsak peti posameznik doživel vsaj neko obliko spolnega nadlegovanja, med katerimi se jih največ zgodi v družinskem okolju ali s strani oseb, ki jim zaupamo. Zakonska zaščita posameznikov je še vedno minimalna, javnost pa dialog o spolnem nasilju prav tako potiska v ozadje. Predstava se zato tematike loteva raziskovalno, z namenom preizpraševanja civilizacijskih in etičnih vzorcev, ter si prizadeva za destigmatizacijo žrtev spolnih zlorab. Spodbuja razmislek o prezrtih temah in jih uvaja v javni diskurz.

Dogodek sestavljata dva dela; predstava, ki vprašanja zlorabe razpira skozi gledališko formo, ter pogovor s strokovnjaki, ki se odziva na obravnavane teme. Projekt je zastavljen kot živ organizem, ki se bo razvijal še naprej, in tako gledalcem kot ustvarjalcem pomenil platformo za odprt dialog o tabuiziranih temah.

Avtorji predstave: Jure Žavbi, Lara Wolf, Katja Markič, Urša Majcen, Igralca: Jure Žavbi, Lara Wolf, Dramaturginji: Katja Markič, Urša Majcen, Oblikovalec svetlobe: Domen Lušin, Oblikovalca zvoka: Mary Anne Blanche, Aljoša Živadinov Zupančič, Kostumografka: Nika Dolgan, Fotografa: Ana Šink Krenner, Željko Stevanić, Avtor grafične podobe: Oskar Miketič, Produkcija predstave: KUD Transformator, Koprodukcija predstave: Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Pogovor z gledalci vodijo: Združenje za MOČ

Produkcija rezidence: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, SobaZaGosteMaribor
Soorganizatorstvo: Društvo ZIZ, KUD Transformator
Koprodukcija: Narodni dom MariborOBRAT - prostor umetnosti in participacije, Trg revolucije 9, Maribor

Od leta 2010 do začetka leta 2022 smo produkcijo, ki je nastala v okviru rezidenčnega programa SobaZaGosteMaribor, predstavljale_i v Galeriji K18, ki se je z razstavo Zoetrop, Davida Neza žal zaprla. V letu 2022 nas je prijazno gostilo Razstavišče Vetrinjski, v začetku leta 2023 pa smo odprli OBRAT - prostor umetnosti in participacije, na Trgu revolucije 9, v Mariboru.  Zavod Pekarna Magdalenske mreže je prostore pridobil v uporabo preko prijave na javni poziv Mestne občine Maribor ter jih prenovil s sredstvi JSKD.

V OBRATu  boste lahko spremljali vsebine namenjene participaciji mladih (posveti, delavnice, izobraževanja, vizualne, avdiovizualne in uprizoritvene vsebine), prostor pa bo namenjen tudi kulturi in umetnosti, med drugim tudi vsebinam rezidenčnega programa SobaZaGosteMaribor.


MARIBORSKI REZIDENČNI PROGRAM SobaZaGosteMaribor

SobaZaGosteMaribor (http://www.guestroommaribor.si/) je mednarodna umetniško-izobraževalna rezidenčna platforma nevladne organizacije Pekarna Magdalenske mreže, ki od leta 2011 v Mariboru ponuja umetniške rezidence za slovenske in mednarodne umetnike, preko povezovanja z mednarodnim prostorom pa vzpostavlja tudi platformo za gostovanje slovenskih ustvarjalcev na tujem.

Pred kratkim smo zaprli Poziv za mednarodne in slovenske umetnike za leto 2023. Prejeli smo več kot 140 prijav iz mnogih evropskih držav, pa tudi Azije, Združenih držav amerike, Velike Britanije, Afrike in bližnjega Vzhoda.
Žirija, ki jo sestavljajo kuratorka in teoretičarka Kaja Kraner, umetnostni zgodovinar in kurator Simon Žlahtič in programska vodja programa SobaZaGosteMaribor Lucija Smodiš, je za gostovanje v prihajajočem letu izbrala umetniški kolektiv Funduk (Nemčija, Italija, Turčija), ter umetnici Rito Süveges (Madžarska) in Galo Fernandez Lopez (Francija / Nemčija).

This website uses cookies to ensure the best experience possible.

Okay