GUEST ROOM MARIBOR GUEST ROOM MARIBOR

Press

Trenutno v Galeriji K18: V iskanju Aelie

Vljudno vas vabimo v Galerijo K18 (Koroška cesta 18) na ogled razstave rezidentke programa SobaZaGoste Maribor, Aelie Hazil z naslovom V iskanju Aelie. Razstava bo na ogled do petka, 18. 9. 2020.

Delo Aelie Hazil, palestinske umetnice iz Libanona, bi lahko v grobem poimenovali post-internetna arhivska umetnost. Na prvi pogled se to poimenovanje nanaša na medijsko in kronološko umeščanje njenega dela. Kljub temu pa je potrebno biti bolj natančen. Arhivska umetnost bi naj namreč od 90. let naprej na eni strani izhajala iz vzpostavitve informacije kot osrednjega estetskega problema v okviru konceptualne umetnosti. Tiče se torej spremembe epistemološke podstati sodobne umetnosti. V primeru Hazil pa je vendarle ključno še kulturno in geopolitično umeščanje njenega dela: nagovarja namreč trk med materialnostjo teles, zelo specifičnega (političnega) teritorija, identitete (v osnovi radikalno virtualne in fikcijske tvorbe) in navidezne brezmejnosti sfere virtualnega – pa naj gre za svetovni splet ali domišljijo. Ekscesna dokumentacija, ki je ena od ključnih značilnosti njenega dela, v tem primeru torej ni povezana zgolj s splošnimi potezami digitalne kulture, ki temelji na konstantnem širjenju prostora za shranjevanje ampak hkrati s konstantnim krajšanjem časa shranjevanja. Nerazločljiva je z njeno etnično, kulturno in geografsko umeščenstjo oziroma njej pripadajočo eksistencialno izkušnjo: “s strahovi, ki smo jih podedovali od naših staršev in prednikov, da se lahko v vsakem trenutku zgodita izbris ali prekinitev, razseljenost in prisilna migracija na primer.”Aelia Hazil (00/00/0000) je palestinska vizualna umetnica oblegana v Libanonu. Njena umetniška praksa vključuje predvsem 3D skeniranje, fotogrametrijo, digitalno fotografijo, CGI (computer generated imagery) in glitch umetnost. Svoje umetniško delovanje je začela kot travel bloggerka na Instagramu, kjer je dokumentirala svoja virtualna potovanja v Palestino z ustvarjanjem dokumentacije potovanj preko aplikacije za 3D skenieranje imenovane display.land, pri čemer je upodabljala dejanske prostore in ljudi okupirane Palestine. V procesu apropriacije in združevanja teh podob se konstruira identiteta Aelie Hazil na podlagi umišljenega spomina, pri čemer instagram račun služi kot medij pripovedovanja animirane zgodbe nematerialne osebe, ki poskuša premagati meje. Delo Hazil se osredotoča na politike, ki so implementirane in pospešene skozi internet ter prevprašuje mit virtualnega sveta brez meja.Aelia Hazil IG: https://www.instagram.com/aelia.hazil/Poletni urnik Galerije K18:

18. – 20. 8. 2020, od 14:00 do 18:00,

21. – 29. 8. 2020, od 17:00 do 22:00,

30. 8. – 18. 9. 2020, od 14:00 do 18:00.
Rezidenčni program SobaZaGosteMaribor/GuestRoomMaribor financira Mestna občina Maribor.

Producent projekta Aelie Hazil je Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju z Miho Vipotnikom.Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org