GUEST ROOM MARIBOR GUEST ROOM MARIBOR

Press

Unlovable Prospects. Scripts, Screenplays and Stories.

Saba’s look on the Future.


Silvia Amancei (1991) in Bogdan Armanu (1991) sta umetniški dvojec iz Rumunije, ki živi in dela v Angliji. Leta 2015 sta končala magisterij na »George Enescu« Univerzi za umetnost (Fakulteta za vizualno umetnost in dizajn) v Iașiju. Njuna umetniška praksa se umešča na mejo med družbenimi vedami in vizualno umetnostjo skozi raziskavo metod in primerov, v katerih se lahko umetnost in načini umetniške prakse instrumentalizirajo z namenom preseganja možnosti razmisleka onstran kapitalistične stvarnosti in kreiranja (skupne) prihodnosti..

V času mariborske rezidence v okviru SobeZaGosteMaribor razvijata Unlovable Prospects. Scripts, Screenplays and Stories. Saba’s look on the Future.

Predlagata, da si zamislimo pluralnost prihodnosti s pomočjo množičnosti besedil, scenarijev in zgodb, to bo naracija, ki bo mediirana z raznolikim rangom umetniških medijev, vse od besedil in risanja do fotografije in filma. Med svojo rezidenco v SobiZaGosteMaribor je SABA razvila projekt s tremi novimi intervencijami: s serijo 6 kolažev, s kratkim videom in intervencijo fasade na galeriji K18 na Koroški cesti 18. Ti trije deli projekta so med sabo povezani in obenem samostojni in ponujajo distopično refleksijo risanke o življenju pod vplivom kapitalizma.


Umetnika sta povedala: “Dva lika, ki ju bova igrala kar sama, sta doživela prihodnost kapitalizma in njegovih simptomov (prehitevanja, prekarizacije, prevare, fetišizacije, preobilice dela, razredne in rasne segregacije, digitalizacije, zmede, negotovosti, depresije, sovraštva do drugih, apatije). S prepletanjem elementov performansa (uprizoritev/uprizarjati) in z uporabo najinih lastnih teles, se nagibava in k temu, da poveževa najino prakso z zgodovinsko avantgardo in s performensi poznih sedemdesetih in osemdesetih vzhodne Evrope na eni strani ter obenem preizprašujeva koristnost umetnosti v hiper - nasičenem svetu.”


Dodajamo še link njune spletne predstavitve.


Interesni Safari: Projekcije praznih besed

V soboto, 14. 11. 2020, ob 19.00, vas vabimo na Interesni Safari v okviru SobeZaGosteMaribor. Dogodek bo potekal na Facebook profilu GuestRoomMaribor, posnetek pa si boste lahko ogledale_i na Youtube kanalu Pekarna Magdalenske mreže.

V zadnjih desetletjih smo v mestu priča praznim obljubam in velikopoteznim načrtom investitorjev in mestne politike. V želji po ustvarjanju vtisa, bodisi velikega mesta, bodisi zaradi dobička ali pridobivanja morebitnih političnih točk, se pred javnostjo razgrnejo načrti, ob katerih osupnemo. Na žalost, ali v nekaterih primerih celo na srečo, ostane večina projektov zgolj na papirju.

Skupaj z rezidentoma SobeZaGosteMaribor – Silvio Amnacei in Bogdanom Armanu se bomo tokrat virtualno sprehodile_i po mestu in si skupaj ogledale_i in spoznale_i pripovedi praznih, zapuščenih ali degradiranih prostorov, ki čakajo na uresničitev projekcij izpred leta, desetletja ali več. Tako se bomo sprehodile_i od neobstoječe najvišje stolpnice v Sloveniji, do najgloblje luknje za bodočo umetnostno galerijo. Od mariborskega Manhattna izpred več kot desetletja pa se bomo podali še k aktualnejšim projekcijam, ki zadevajo prometno ureditev mesta v bližnji prihodnosti.

Dodajamo še link safarija



SobaZaGoste
FB: https://www.facebook.com/AIR.maribor
IG:  https://www.instagram.com/guestroommaribor/





Rezidenčni program SobaZaGosteMaribor/GuestRoomMaribor financira Mestna občina Maribor.




Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org