GUEST ROOM MARIBOR GUEST ROOM MARIBOR

Press

Pokaže se, je viden, vendar Drugemu


Giorgia Bassila, Melisso Ghazale, Carlo Habib, Firasa El Hallaka in Mirello Salame povezuje študij na USEK (Holy Spirit University of Kaslik) oz. na ALBA (Libanonski Akademiji lepih umetnosti) v Beirutu pod mentorstvom Mihe Vipotnika - priznanega slovenskega video umetnika, ki v Libanonu poučuje že vrsto let. Njihovo sodelovanje se je po končanem študiju nadaljevalo preko projektov In Medias Res in Vertical Collisions, ter v okviru rezidenčnega programa SobaZaGosteMaribor in projekta Dva dobra poslušalca naredita delo s tišino (Two good listeners make a piece with silence). Slovensko - libanonsko sodelovanje se odvija že drugo leto zapored in umetnike mlajše generacije postavlja v negotovo situacijo ustvarjanja skupne razstave, kar pomeni, da so izpostavljeni novemu okolju in kontekstom delovanja, obenem pa nenehnemu dialogu in preizpraševanju lastnega umetniškega ustvarjanja.

Razstava Pokaže se, je viden, vendar Drugemu se ukvarja s percepcijo in reprezentacijo sebstva v sodobnem času ter obenem opazuje različne načine konstruiranja identitete v prepletu materialne in digitalno-virtualne posredovane stvarnosti.

Mellisa Ghazale je iz digitalne zgodovine lastnega trdega diska izbrala številne relativno razumljive prizore, ki hkrati dokumentirajo njeno osebno zgodovino. S posneto dokumentacijo in arhiviranjem se ukvarja tudi Firas El Hallak, ki skozi dostopna tehnološka orodja manipulira s časom in lokacijo. V okviru razstave se skozi svoje delo bolj neposredno navezuje na prostorsko instalacijo Carle Habib in intervencije v javni prostor Mirelle Salame, ter poudarja preplet materialne in virtualne stvarnosti. Carla Habib ustvarja mrežo, ki se začne z delno apropriacijo fragmentov prejšnje razstave in se nadaljuje skozi uprizarjanje osebnih izkušenj posameznih so-rezidentov. Vprašanje pripadnosti je rdeča nit v ozadju vseh del in medtem ko ga ene_i umetnice_ki zastavljajo kot vprašanje materialne in virtualne stvarnosti, Mirella Salame pripadnost dojema kot odnos med človekom in naravo. Skozi izvajanje anonimnih akcij v nakupovalnih prostorih, instalacijo ter performans kritizira potrošniško kulturo, ki vedno bolj prekinja odnos med človekom in naravo. Giorgio Bassil izhaja iz lastne izkušnje z zdravili in v svojem delu zastavlja vprašanja o duševnem zdravju posameznika na način, da z barvo izpostavi dele navodil za uporabo zdravil in jih hudomušno ponuja kot asociacije za nove, drugačne zgodbe o zdravljenju.


SobaZaGosteMaribor je mednarodni rezidenčni program, ki ga je leta 2011 vzpostavila Pekarna Magdalenske mreže – osrednja organizacija za neodvisno kulturno produkcijo v Mariboru. Vizija v ozadju rezidenčnega programa temelji na razumevanju umetniške/kulturne produkcije kot dejavnika, ki ni pogojen zgolj z lokalnim socialno-političnim kontekstom, ampak lahko znotraj njega tudi deluje ali vanj intervenira.

Lokacije in spored:
Galerija K18, Koroška 18, 19: 00, odprtje razstave
Galerija EPEKA, Koroška 8, 19: 30, odprtje razstave
Centralna Postaja, Koroška 5, 20:00, performans Mirelle Salame
Youth hostel UNI, Volkmerjev prehod 4, 20:30, intervencija (Melissa Ghazale)
Wetrinsky, Vetrinjska 30, 21:00, koncert Kukushai (Eva Poženel - vokal, Rok Zalokar - klavir, Dejan Hudoklin - bas, Jože Cesar - bobni)

Producent: Pekarna Magdalenske mreže v okviru programa SobaZaGosteMaribor/GuestRoomMaribor
Koproducenta:
USEK - Holy Spirit University of Kaslik in PERON z.o.o., so.p.
Financerja: MOM in URSM
Donatorja: Asist d.o.o. In GLOBRENT NEPREMIČNINE d.o.o.
Partnerji: Galerija EPEKA, Centralna Postaja, Terme Maribor, Youth hostel UNI

Fotografije z večjo resolucijo tukaj.